Homeopaattinen rakennehoito – mitä se on?

19.12.2019

Lähes päivittäin minulta kysytään, mitä on rakennehoito. Pelkistetty vastaus on: "Yksilön rakennetta hoitavat ja ylläpitävät toimenpiteet". Karkeasti homeopaattinen hoito jaetaan kahteen kategoriaan - akuuttihoitoon ja rakennehoitoon.

Akuutteihin vaivoihin lukeutuvat flunssat, vatsataudit, jetlag ja pienet tapaturmat yms. Tällaisia vaivoja voi hoitaa menestyksekkäästi itsekin, kunhan on perehtynyt asiaan kotiapteekkikurssilla tai itsehoito-oppaiden avulla. Erinomainen apu on monien homeopaattien pitämä akuuttipuhelinpalvelu. Mikäli vaiva on kestänyt pitkään tai sillä on tapana toistua aina uudelleen samoissa tilanteissa (esimerkkeinä tällaisista vaivoista ovat korva-, poskiontelo- tai virtsatulehduskierre, matkaripuli tai heinänuha), silloin puhutaan jo aivan eri asiasta - rakenteellisesta heikkoudesta.

Rakennehoidon päätavoitteena onkin rakenteen eli konstituution vahvistaminen, jotta henkilö kestäisi elämän kolhuja menemättä rikki. Kuvittele, että talosi katto vuotaa. Mitä voit tehdä itse? Laitat ämpärin vuotokohdan alle, aivan oikein. Se auttaa rajaamaan vahinkoa, mutta syy jää korjaamatta. Kun seuraava sade alkaa, täytyy tehdä sama temppu. Entä sitten, kun sateen aikana et olekaan kotona? Olisi kenties hyvä kutsua apuun ammattilainen, joka kartoittaa kunnon, paikantaa vuotokohdat, korjaa katon paikallisia sääolosuhteita kestävillä materiaaleilla? Hänellä on siihen koulutus, oikeanlaiset välineet ja työkokemus. Järkevä talon emäntä/isäntä huolehtii myös siitä, että katto tarkastetaan säännöllisesti ja pidetään kunnossa.

  • Kerron esimerkin, jossa "potilaana" on meidän kesämökkimme. Mökin heikko kohta on räystäs, joka oireilee yleensä syksyllä. Ulkoinen tekijä räystään vaivoihin on mökin vieressä kasvava omenapuu, jonka hedelmät ja lehdet tukkivat räystäskourun. Akuutti hoito syksyllä on räystään pikapuhdistus. Rakennehoitoon kuuluvat toimenpiteet ovat pysyvän tilanteen kartoitus (toteamus, ettei puuta eikä mökkiä voi siirtää), oksien pituuskasvun arviointi ja leikkaus keväällä, tukirautaruuvien kiristys ja kourun oikea-aikainen puhdistus.


Olet jo varmaankin ymmärtänyt, että rakennehoito kuuluu ammattilaisille. Homeopaatti on opiskellut ammattiinsa vähintään neljä vuotta ja osaa valita syvähaastattelun perusteella juuri sinun rakenteellesi sopivan lääkeaineen.

Jotta "työkalu" eli lääkeaine olisi oikea, haastattelussa pyydetään kertomaan perhehistoriasta, oireilulle altistavista ympäristötekijöistä ja muusta oleellisesta taustatiedosta.

Toinen yleinen kysymys koskee rakennehoidon kestoa. Riittääkö yksi käynti vai useampi käynti ja jos tarvitaan useita vastaanottoja, niin montako kertaa vastaanotolle on tultava ja miten usein, loppuuko hoito koskaan, mitä jos oireet palaavat, onko rakennehoidossa edes järkeä, tuleeko siitä riippuvaiseksi, mitä jos se ei toimi, kuinka pitkään vaiva pysyy pois jne.

  • Vertauskuvan vuoksi palatkaamme kesämökkimaisemiin. Olet perinyt mökin tontteineen. Huoltotoimenpiteiden määrä riippuu monesta asiasta: millaisena sen olet saanut vanhemmiltasi ja isovanhemmiltasi, missä kunnossa olet pitänyt sen tähän asti ja mitä käyttötarkoitusta varten mökki on.

Onko kyseessä metsätontti, joka vaatii puutarhan perustamiseksi puiden kaatoa, raivausta ja mullan tuontia? Vaiko kivinen rantatontti, jossa ei pysty kasvattamaan muuta kuin ruukkukasveja? Vai onko kyseessä mummon hoidetut mustaherukkaviljelmät, joista tulee mehua koko suvulle? Vai onko niin, että olet perinyt täydellisessä kunnossa olevan samettinurmikon, joka kaipaa ainoastaan riippukeinun?

Onpa mökki tontteineen sitten kuinka helposti tai vaikeasti hoidettava tahansa, hoidettavaa siellä on joka tapauksessa - kivijalka, savupiippu, rikkaruohot, laituri, vesimaksu... Jos ei jaksa tai halua pitää huolta mökistä, sen voi myydä. Voi myös muuttaa pois talosta, jossa vuotava katto on aiheuttanut homevaurioita.

Kehostamme emme kuitenkaan voi lähteä pois emmekä vaihtaa sitä parempaan. Olkaamme kiitollisia siitä, mitä olemme saaneet. Pitäkäämme huolta kehostamme ja mielestämme niitä rakastaen ja kunnioittaen. Elimistömme on viisas ja hyvästä hoidosta se kiittää meitä kirkkaalla mielellä ja terveellä keholla. Vahvat rakenteet kestävät elämässä tapahtuvat vastoinkäymiset, sillä ne joustavat menemättä rikki. Eikö tämä olekin hyvä tavoite?

© LjubaDruzhinina

Hakusanat: homeopatia, rakennehoito, konstituutiohoito, krooninen tila, perimä, homeopaattinen hoito